Go to content

Geschiedenis

Haan Transport is een familiebedrijf dat al vele jaren actief is in de transportwereld.
Om precies te zijn vanaf 11 juni 1925. Het bedrijf werd in Winschoten opgericht door: Tjarko Berend Haan. In die tijd begon hij met een boderit tussen Winschoten en Groningen, de route liep via Zuidbroek en Hoogezand.

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd er 2x een vrachtwagen ingenomen. Eenmaal door de Nederlandse regering en eenmaal door de Duitse bezetter.
Na de oorlog (1947), toen Tjarko zijn zoon Hiske ook al actief binnen het bedrijf was, werd er een touringcarbus aangeschaft "de Trekvogel". Het was toen de modernste bus van de gehele provincie, opgebouwd bij carrosseriefabriek Groenewold te Hoogezand. Deze bus werd ingezet om mensen te vervoeren naar "de slikken", een werkverschaffingsproject om land in te polderen.

In het jaar 1957 werd de eerste kipper aangeschaft. Een GMC 6x6, gekocht bij P.L. Banis uit Spijkenisse.
In die jaren was er voldoende werk en daarom werd besloten een tweede kipper aan te schaffen. Broer Be Haan kwam in 1961 ook in dienst bij het bedrijf en er werden in dat jaar 2 DAF Torpedo's 4x2 aangeschaft met 160 pk. Deze auto's werden in 1963 ingeruild voor 2 Mercedes Benz kippers met 4x4 aandrijving, type 1413 AK.

Tjarko Berend overlijdt in 1967, toen werd Hiske Haan eigenaar van het bedrijf, zijn zoon Tjarko (huidige eigenaar) treedt in 1972 het bedrijf binnen. Na eerst een aantal jaren in dienst te hebben gezeten en bij Wim Greving Engelbert te hebben gewerkt als chauffeur. In die jaren rijden ze met 3 kippers, voornamelijk asfalt en zand.
Na 1980 is Tjarko met 1 kipper verder gegaan wegens het uittreden van Hiske en Be.
Momenteel rijden er weer 3 kippers. De zonen van Tjarko, Hiske (2000) en Wiebe (2004) zijn inmiddels werkzaam binnen het bedrijf.

De vrachtwagens zijn tegenwoordig iets moderner dan vroeger en met extra's uitgevoerd zoals; ge´soleerde asfaltkippers met hydraulische snep en afdekkleppen, overdruk units, slibdicht en camerasystemen.

T. HAAN KIPPERTRANSPORT
Eexterweg 83 9679 TH Scheemda
Telefoon/ Fax 0597 591741
Mobiel 06 10 538 137


Home Page | Geschiedenis | Algemeen | Foto's Heden | Oud Materieel | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu